Verkoopplatformen veroveren langzaam maar zeker het online retaillandschap. Het idee is simpel: jij plaatst al je producten op een openbare marketplace, vervolgens kopen klanten jouw producten direct vanuit het platform.

Dit brengt echter wel complexiteit met zich mee. Zaken als het up-to-date houden van je voorraad, de administratie en het verzenden van de orders betekent namelijk dat je bestaande systemen aan moet passen en dat je workflow op de schop moet.

Goed presteren is niet optioneel

Klanten zijn enorm verwend met goede voorwaarden en snelle service. Als je jouw producten op Bol.com of Amazon aan wilt bieden kun je maar beter zorgen dat je de klant accuraat informeert over de levertijd en dat je een goede aftersales workflow hebt ingericht. Als dit niet het geval is, krijg je binnen de kortste keren negatieve recensies en mag je zelfs niet meer verkopen op het platform. Herstellen van negatieve recensies is tevens moeizaam en tijdrovend dus dit wil je te alle tijde voorkomen!

Voorraadbeheer moet op orde zijn

Als je verkeerdere voorraadaantallen op het platform hebt staan waardoor een product opeens niet meer op voorraad blijkt terwijl de klant dit niet wist, is dat natuurlijk niet goed voor je reputatie. Dit zal ongetwijfeld leiden tot negatieve recensies, met alle gevolgen van dien.

Het goed synchroniseren van de voorraad blijft een lastige aangelegenheid en het is belangrijk om hier technisch gezien goed van op de hoogte te zijn voordat je overweegt je producten op een platform te gaan verkopen.

Opvallen is moeilijk maar noodzakelijk

Als je tamelijk generieke producten verkoopt is het heel moeilijk om op te vallen binnen een platform als Amazon en Bol.com. Je zult merken dat jouw producten door veel andere verkopers zal worden verkocht. Probeer jezelf te onderscheiden met goede fotografie, titels, omschrijvingen en de prijs. Als je zorgt dat je eerder genoemde zaken op orde hebt, volgen er vanzelf positieve recensies. Hierdoor zal de vindbaarheid toenemen en zullen klanten eerder geneigd zijn om tot een aankoop over te gaan.

Is een eigen webshop nog wel nodig?

Bij veel platformen lever je vaak een flink percentage in. Dit zijn extra kosten die je het liefst compenseert door je andere kanalen anders in te zetten. Wat je veel ziet is dat bedrijven die succesvol genesteld zijn op een platform steeds minder de focus leggen op hun eigen webwinkel. Je kunt veel geld besparen op je advertentiekosten omdat je op een platform makkelijker gevonden wordt. Het platform doet in essentie voor een gedeelte jouw marketing. Verder zie je dat grote platformen steeds meer zaken uit handen nemen van de ondernemer. Customer-support loopt in eerste instantie via het platform zelf waardoor je veel minder hoeft te investeren in support-workflows. 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Platformen worden steeds robuuster en breiden steeds verder uit met nieuwe features. Amazon ligt op de loer om zijn sluizen binnen Nederland volledig open te gooien. Aliexpress rukt ook steeds verder op waarbij zij direct concurreren met westerse bedrijven tegen soms hele aantrekkelijke voorwaarden. Wat we nu al zien is dat de B2C webshops massaal zijn overgestapt naar diverse platformen om maar zoveel mogelijk afzetkanalen te hebben. Technisch gezien is het steeds makkelijker om directe voorraadkoppelingen te leggen. Hierdoor is het nu al aardig toegankelijk is voor de gemiddelde ondernemer.

De trend die we eigenlijk altijd zien is dat B2C voorloopt op de B2B markt. Waar je nu ziet dat veel B2B merken & groothandels de stap online zetten, loopt B2C al jaren voor. Zij zetten nu volop in op directe verkoop via diverse platformen. Met Orderchamp doorbreken we dit patroon door nu in ieder geval snel in te spelen op alle gemakken die de platformeconomie kan bieden. We willen met ons platform de B2B groothandels zo goed mogelijk van dienst zijn door middel van een moderne marketplace. Met een steeds groter netwerk van merken, leveranciers & (online) retailers, gecombineerd met de feedback van onze klanten, bouwen we Orderchamp uit tot een betrouwbaar, robuust en onafhankelijk platform voor de B2B retailmarkt.

Support
  • Algemene voorwaarden
  • Knowledge base
Bedrijf