Elke (online) retailer krijgt er continu mee te maken. Het inkopen van producten voor de winkel of webwinkel. Kies je voor inkopen in het buitenland met alle voordelen en nadelen in acht genomen? Of kies je ervoor om producten in Nederland in te kopen? In dit artikel 5 tips waar je rekening mee kunt houden.

1: Producten uit China importeren. Waar moet je op letten?

Het lijkt steeds aantrekkelijker om producten in te kopen via Alibaba of Aliexpress. De levertijden worden beter, de kwaliteit is niet per se slecht en de service is eigenlijk best wel goed. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Het belangrijkste nadeel is dat elke consument toegang heeft tot Aliexpress. Het is daarom belangrijk dat je niet lukraak producten inkoopt op Aliexpress. Iedere consument is hier al goed van op de hoogte en het heeft bijna geen meerwaarde als jij het product tegen een hogere prijs aanbied. Daarnaast zijn er talloze retailers die deze producten al veelvuldig aanbieden. Je bent dus alles behalve uniek en kunt je dan bijna niet onderscheiden.

Er zijn wel uitzonderingen waar de Chinese platformen een grote meerwaarde hebben. Op Aliexpress en Alibaba kun je vrij gemakkelijk afspraken maken om custom-made-producten te laten produceren. Hier combineer je dus jouw creativiteit met de productiecapaciteiten uit China waardoor je voor relatief weinig geld een custom-made-product kunt laten produceren om te verkopen. Denk aan custom truien, t-shirts, telefoonhoesjes tot en met flesjes waarin je eigen cremes of verzorgende olie kunt verkopen. Weinig Europese leveranciers die kunnen concurreren tegen deze flexibiliteit en prijzen.

2: Producten met een verhaal verkopen beter

Als winkelier is het van belang om je te onderscheiden. Dit doe je niet met een standaard product. In welke branche je ook werkzaam bent; unieke producten met een verhaal verkopen doorgaans beter en zorgen ervoor dat mensen blijven terugkomen naar je winkel.

Op ons online handelsplatform kiezen we daarom uitsluitend voor mooie producten en merken die je niet overal tegenkomt. Dit geeft de retailer de kans om zichzelf beter te kunnen onderscheiden.

3: Producten verkopen onder je eigen naam

Eigen producten laten produceren is voor sommige retailers misschien een stap te ver. Gelukkig zijn er ook leveranciers te vinden waar je kant-en-klare producten in kunt kopen, maar wel kunt verkopen met je eigen branding. Dit zorgt ervoor dat je authenticiteit uitstraalt en kan zomaar zorgen dat mensen echt voor “jouw” product blijven terugkomen.

4: Afspraken over levering, prijs en aantal

Een leverancier of merk is vaak flexibel en kan zich aanpassen aan jouw wensen. Wil je niet teveel inkopen, wil je retour-opties of wil je bijvoorbeeld afspraken maken voor dropshipping? Zoek contact met de leverancier en kijk wat er specifiek voor jou kan worden geregeld. Hierdoor kun je niet alleen besparen op de inkoopprijs, maar bouw je tegelijkertijd een handelsrelatie op met de leverancier waardoor je in de toekomst kunt profiteren van meer flexibiliteit en mogelijkheden.

5: Kijk goed of de leverancier niet concurreert met zijn eigen retailers

Het komt helaas steeds vaker voor dat merken & leveranciers direct aan consumenten verkopen en dan net onder de retailprijs verkopen. Ze melden zich doorgaans aan als sublabel op Bol.com en verkopen hier het eigen assortiment direct aan consumenten. Dit is oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat jij als (web)winkel duurder lijkt en minder verkoopt.

Doe daarom altijd marktonderzoek voordat je producten inkoopt en kijk of de retailprijs eerlijk is vastgesteld. Mocht blijken dat dit niet het geval is, moet je altijd contact opnemen met de leverancier om te kijken wat er mogelijk is waardoor het voor jou alsnog interessant is om in te kopen.

Orderchamp zorgt ervoor dat je gemakkelijk in contact kunt komen met unieke merken & betrouwbare leveranciers. Met de ingebouwde chat-functie kun je altijd contact opnemen en krijg je snel antwoord. Als retailer krijg je gratis toegang tot het platform en kun je meteen inkopen bij kwalitatieve brands.

Support
  • Algemene voorwaarden
  • Knowledge base
Bedrijf